Infiintată în 1997, Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România a fost reorganizată în 2007. FGZAR a urmărit încă de la început reprezentarea intereselor tuturor membrilor sai în parteneriatele interne și internaționale, dar și armonizarea situației grădinilor zoo și acvariilor din România cu standardele europene din domeniu.
Din 2012 FGZAR este membru asociat EAZA (cea mai înaltă poziție pe care o poate avea o asociație națională în cadrul EAZA-European Association of Zoos and Aquaria)."

Leul african

 

• Supranumit si regele animalelor, Panthera leo – leul, face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae. • Desi pana acum circa 10.000 de ani magnificul leu era, dupa om, cel mai raspandit mamifer terestru mare, astazi leul asiatic este pe cale de disparitie, iar leul african este declarat specie vulnerabila.

Leul este a doua felina ca marime, dupa tigru. Culoarea blanii sale variaza de la galben deschis pana la maro-ocru sau chiar roscat. Blana de pe abdomen este mai deschisa la culoare, iar smocul de par din varful cozii este negru. Puii au pete maronii pe blana, similare cu cele ale leoparzilor. Exista si lei albi, culoarea deschisa a blanii lor datorandu-se unei gene recesive.

Populatiile de lei sunt actualmente in descrestere rapida, cauza acestui fenomen nefiind inteleasa in intregime. Totusi, se pare ca factorul cel mai important este omul si actiunile sale care au ca rezultat micsorarea habitatelor speciei. Autoritatile au elaborat diverse programe de protectie a acestui animal extraordinar, concentrandu-se in special pe specia africana. Se incearca reproducerea in captivitate in vederea reintroducerii speciei in habitatele sale originale. O problema serioasa intampinata de cercetatori este insa asigurarea diversitatii genetice a populatiilor de lei din captivitate. Aceeasi problema exista insa si in libertate, intrucat populatiile de lei din Africa de Vest sunt izolate de populatiile din Africa Centrala si astfel nu se pot improspata genele.