Infiintată în 1997, Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România a fost reorganizată în 2007. FGZAR a urmărit încă de la început reprezentarea intereselor tuturor membrilor sai în parteneriatele interne și internaționale, dar și armonizarea situației grădinilor zoo și acvariilor din România cu standardele europene din domeniu.
Din 2012 FGZAR este membru asociat EAZA (cea mai înaltă poziție pe care o poate avea o asociație națională în cadrul EAZA-European Association of Zoos and Aquaria)."

Degu

 

Degu este o rozatoare mica cu o lungime cuprinsa intre 25 si 31cm,  greutate intre 170 si 300gr si o culoare maronie. Degu este un animal foarte sociabil, traieste in scorburi si prin faptul ca lucreaza in comun sunt capabile sa realizeze scorburi mai elaborate decat daca ar lucra singuri. Degu care lucreaza impreuna isi coordoneaza activitatile, formand lanturi de sapaturi.  Femelele care traiesc in acelasi grup deseori isi fac cuib comun si au grija de toti puii.

Degu au un repertoriu vocal elaborat care cuprinde pana la 15 sunete unice, iar cei tineri trebuie sa auda chemarile mamelor pentru a-si dezvolta normal sistemul emotional.

Sezonul de inmultire pentru degu salbatic incepe in toamna Chiliana cand ziua are aceiasi marime cu noaptea, iar puii se nasc la mijlocul primaverii. Pui se nasc acoperiti cu blana si cu ochii deschisi, iar sistemul auditiv si vizual functioneaza de la nastere.

Degu sunt strict ierbivori, in salbaticie se hranesc cu ierburi si  anumite frunze de arbust, iar organismul lor este adaptat pentru o dieta bogata in fibre. Poate cea mai remarcabila caracteristica a filozofiei degu este intoleranta lor catre dieta cu zahar. Degu au fost găsite de a avea o structură de insulină divergenta şi aşa sunt foarte susceptibile de a dezvolta diabet zaharat atunci cand sunt hrănite în mod regulat cu o dieta care conţine zahar.

Durata medie de viata a unui degu tinut in captivitate este de 6-8ani. Un dezavantaj al degu este predispozitia acestora pentru rontait, datorita incisivilor si molarilor aflati in continua crestere. Din acest motiv degu nu pot fi tinuti in custi cu podea de plastic care se gasesc de obicei in magazinele pentru animalele de companie. Degu neimblanziti, la fel ca majoritatea animalelor salbatice, sunt predispusi la a musca, dar inteligenta lor ii face usor de imblanzit, acestia atasandu-se usor de persoana cu care petrec cel mai mult timp.